Hydrocortison, oftewel cortisol, is naast de medicijnvorm ook een natuurlijk geproduceerd hormoon door de bijnieren. Cortisol vervult meerdere belangrijke functies binnen het lichaam. Het staat ook wel bekend als het stresshormoon, omdat het in situaties van stress extra wordt geproduceerd door de bijnieren.
Natuurlijke functies cortisol
Cortisol wordt gevormd in de bijnieren, dit zijn kleine klieren die bovenop de nier liggen. Cortisol wordt gevormd uit cholesterol. In het lichaam speelt cortisol in normale situaties vooral een rol bij de handhaving van het evenwicht van het eiwit-, koolhydraat- en vetmetabolisme. Hoe meer cortisol, hoe meer koolhydraat-, vet- en eiwitafbraak. Daarnaast onderdrukt cortisol ook het immuunsysteem. Een juiste hoeveelheid cortisol is essentieel voor een optimaal evenwicht. Bij bijnierziekten zoals de Ziekte van Cushing en de Ziekte van Addison wordt er niet of minder cortisol aangemaakt. Bij deze ziekten is het dus van groot belang om cortisol alsnog toe te dienen voor een juist metabolisme en juist evenwicht in activiteit van het immuunsysteem.
Lichaamseigen cortisol bij stress
Cortisol staat bekend als het stresshormoon. Dit komt, omdat cortisol in verhoogde mate aanwezig is in periodes van stress. Let wel, stress is in dit geval een breed begrip. We hebben het over stress zoals iedereen het kent, door bijvoorbeeld school of werk, maar ook over een tekort aan voedsel. Wanneer het lichaam gedurende langere tijd geen voedsel heeft ontvangen (vanaf 12 uur geen voedsel), is dit voor het lichaam een stresssituatie. Ook in deze situatie wordt er dan ook meer cortisol geproduceerd.
Hoe meer cortisol, hoe meer afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. In stressituaties leidt dit ertoe dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit is een logische reactie. In stresssituaties is er meer energie nodig om beter na te denken of bijvoorbeeld om te kunnen vluchten. Wanneer er minder voedsel binnenkomt moet er ook meer energie vanuit het lichaam worden vrijgemaakt, omdat dit niet meer binnenkomt. Daarnaast remt cortisol in een hogere concentratie ook het immuunsysteem. Het immuunsysteem kan immers op een lager pitje staan, zodat er meer energie kan worden gestoken in bijvoorbeeld nadenken of vluchten. Door dit effect wordt u ook sneller ziek in periodes van stress.