Hydrocortisonzalf

Hydrocortison kan worden toegediend in de vorm van een zalf: de hydrocortisonzalf. Hydrocortisonzalf wordt vooral voorgeschreven bij eczeem, jeuk en oppervlakkige ontstekingen in de huid. Hydrocortison remt het immuunsysteem, wat bij deze aandoeningen nodig is.

Voordelen hydrocortisonzalf

Hydrocortison is een steroïde, steroïden kunnen door hun structuur vrijelijk bewegen door celmembranen en ook de huid. Hierdoor is hydrocortison geschikt om toegediend te worden via een zalf. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Op deze manier kan hydrocortison namelijk erg plaatselijk worden toegediend bij ontstekingen in de huid, zonder dat er een injectienaald aan te pas komt of tabletten geslikt moeten worden. Een zalf zal voor niemand een barrière vormen en is makkelijk te gebruiken.

Wanneer hydrocortisonzalf

Hydrocortison, oftewel cortisol, remt het immuunsysteem. Dit klinkt misschien in eerste instantie als onwenselijk, maar is erg belangrijk in de remming van ontstekingsreacties. Jeuk, eczeem en oppervlakkige ontstekingen zijn voorbeelden van reacties van het eigen immuunsysteem die niet perse nuttig zijn. Bij gebruik van hydrocortison kan het immuunsysteem wat geremd worden, om de jeuk, eczeem of ontsteking te verminderen.

Er zijn meerdere corticosteroïdezalfen, zoals hydrocortisonzalf. Hydrocortisonzalf is van deze groep één van de zwakkere zalven en wordt vooral gebruikt bij huidaandoeningen die niet ernstig zijn.