Hydrocortison oordruppels

In combinatie met azijnzuur kan hydrocortison in de vorm van oordruppels worden toegediend in het oor bij oorontstekingen. De oorontsteking verdwijnt hierdoor binnen enkele weken. Het voordeel van de hydrocortison oordruppels is het gebruiksgemak en de gerichte toediening die mogelijk is.

Ontstaan oorontsteking

Oorontstekingen ontstaan meestal door een verstoring van het natuurlijke evenwicht in de gehoorgang. Bacteriën kunnen zich bij een verstoord evenwicht makkelijker in de gehoorgang nestelen en de ontsteking veroorzaken. Een verstoring kan bijvoorbeeld komen doordat de laag oorsmeer is beschadigd of doordat er water is achtergebleven na het zwemmen. Ook de oren schoonmaken met een wattenstaafje zorgt voor een verhoogde kans op een oorontsteking.

Werking hydrocortison oordruppels

De hydrocortison oordruppels bestaan meestal uit een mix van hydrocortison en azijnzuur. Azijnzuur maakt de gehoorgang zuurder, waardoor bacteriën zich minder makkelijk kunnen nestelen. Hydrocortison remt het immuunsysteem, waardoor de ontstekingsreactie afneemt en hierdoor ook de klachten verminderen. De ontsteking verdwijnt binnen enkele weken, maar de eerste effecten kunnen binnen enkele dagen na gebruik van hydrocortison oordruppels al merkbaar zijn voor de gebruiker.