Hydrocortison bijwerkingen

Hoewel hydrocortison hetzelfde is als cortisol, wat het lichaam zelf ook produceert, kan het toch voor ongewenste bijwerkingen zorgen. Wanneer de juiste dosering wordt gebruikt, zijn deze bijwerkingen echter vrij beperkt in de meeste gevallen.

Het grote probleem van hydrocortison is dat het nog niet gericht werkt. Bij inname in tabletvorm zal hydrocortison overal in het lichaam zijn werking kunnen uitoefenen, wat we terugzien in sommige bijwerkingen hieronder.

Hydrocortison bijwerkingen – soms

Maag- en darmklachten: De tabletten of capsules innemen samen met wat voedsel voorkomen deze klachten.

Hydrocortison bijwerkingen – zelden

Diabetesverschijnselen: Hydrocortison verhoogd van nature ook de hoeveelheid glucose (suiker) aanwezig in het bloed. Hierdoor kunnen er symptomen ontstaan die lijken op diabetes.

Bij een niet-optimale dosering en/of langdurige gebruik:
Verminderde wondgenezing: Bij langdurig gebruik is er zeker bij een niet-optimale dosering kans op een verminderde wondgenezing.
Osteoporose: Botontkalking
Spierafbraak: Te hoog en landurige cortisol in het lichaam (dus hydrocortison) wijst voor het lichaam onder andere op een tekort aan voedsel. Hierdoor worden op een gegeven moment ook spieren afgebroken. Hierbij worden vooral eiwitten afgebroken, wat resulteert in een verhoogde concentratie aminozuren in het bloed.
Gevoelige huid: Doordat de huid gevoeliger is raakt deze sneller beschadigd en ontstaan er ook sneller blauwe plekken.
Opgezwollen gezicht
Immuundeficiëntie: Als hydrocortison het immuunsysteem te sterk remt, kan dit ervoor zorgen dat het lichaam zich niet meer goed genoeg kan wapenen tegen ziektemakers. Dit komt door een gebrek aan immuuncellen.
Gewichtstoename: Doordat hydrocortison de eetlust vergroot en invloed heeft op de vethuishouding, kan het voorkomen dat er een gewichtstoename plaatsvindt.